Close

OBJECTIU 

Aquesta web es una base de dades amb la informació de més de 1000 equipaments escènics de Catalunya classificats segons la tipologia  (teatres, auditoris i sales) i la distribució geografia (comarques).

Les dades corresponen a la Guia de teatres editada el 1986 (550 equipaments), complementada amb les comarques de Girona i LLeida, que no es van arribar a editar,  i amb la documentació recollida durant 40 anys com arquitecte especialista en equipaments escènics.

LA GUIA DE TEATRES

La Guia de Teatres de Catalunya, va ser  una iniciativa conjunta del Departament de Cultura de la Generalitat, de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona i de l’Obra Social de la Caixa de Barcelona. L’objectiu d’aquesta Guia era fer conèixer l’inventari d’equipaments teatrals en ús a Catalunya a través d’unes fitxes que incloïen, per cada local, una descripció tècnica, la planta i una secció de l’escenari. El treball de localització, fitxatge i elaboració de plànols va estar realitzat per l’arquitecte Josep Gracia. El 1986 es van editar els dos primers volums, d’un conjunt de tres.

 

VOLUMS  1 i 2

El primer volum contemplava Barcelona Ciutat i les comarques veïnes (Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme i, Vallès Occidental i l’Oriental) i el segon volum la resta de comarques de Barcelona i les Tarragonines, amb un total de 568 fitxes.

               

                                                                 

VOLUM 3

Pel tercer volum, corresponent a les comarques de Girona i Lleida, es va recollir la informació i es van presentar un total de 229 fitxes originals; malgrat tot, aquest tercer llibre no es va arribar a editar.

 

WWW.TEATRESDECATALUNYA.CAT 

Desprès de dècades m’he decidit a publicar aquesta web que recull els dos primers volums editats, el tercer volum i la informació que he anat recopilant durant la meva trajectòria professional dedicada a l’arquitectura teatral.

 

CERQUES A LA WEB

L’estructura del web és similar a la d’un llibre: introducció, capítols (mapa interactiu, inventari) i índex.

 

MAPA INTERACTIU

 Es una cerca emprant el programa de l’Institut Cartogràfic de la Generalitat de Catalunya (Instamaps). S’han classificat els equipaments segons el tipus de recinte:

– Teatre, equipament que contempla un escenari separat de la sala per una boca

–  Auditori, equipament que contempla un escenari integrat a la sala.

–  Sales, equipament que disposa de una tarima o espai de representació

–  Desapareguda, equipaments que o bé s’han enderrocat o bé han canviat d’ús.

 

CATÀLEG

 Es una cerca d’informació per diferents paràmetres:

• Tipologia

• Província

• Comarca

• Localitat

 

ÍNDEX

 Es una cerca que ens permet veure el total dels equipaments classificats per províncies, comarques i localitats.

Les tres cerques donen com resultat una fitxa que contempla diferents paràmetres: la localització, les característiques, el croquis de la planta i la secció i el contacte per poder ampliar la informació a la web de l’entitat.

 

Josep Gracia Sancho,  Arq.